Recepty

_____________________________________________________________________________________

PIKANTNÍ BRAMBOROVÝ SLANÝ DORT

Na přípravu DORTU budeme potřebovat:

650 g brambor odrůdy BELANA (nebo s podobným varným typem) 3 vejce, mléko, 1 velký pórek, 300 g anglické slaniny, kypřící prášek, pšeničnou krupici, sůl, pepř, muškátový ořech, tuk

Postup:   omyjeme 400 g brambor, vložíme do vařící vody a vaříme 20-25 minut do měkka, scedíme, oloupeme a horké je prolisujeme. Pak brambory smícháme s: 1 vejcem, 1 lžičkou kypřícího prášku, 4 lžícemi pšeničné krupice a ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem (lépe trochu více). Těsto vložíme do vymaštěné rozpínací formy a předpečeme (cca při 180 st. C) 15 minut.

Mezitím očistíme 1 velký pórek, který podélně rozpůlíme, důkladně omyjeme, nakrájíme na nudličky dlouhé asi 5 cm. Dále omyjeme 250 g brambor, oloupeme je a nakrájíme na tenké plátky. Na kostičky pokrájíme 300 g anglické slaniny. Na předpečený korpus poklademe 150 g slaniny s pórkem. Povrch vějířovitě zakryjeme bramborovými plátky a posypeme zbytkem slaniny. Rozšleháme 2 vejce s 250 ml mléka se solí a muškátovým oříškem. Tímto mlékem přelijeme bramborový dort a ještě jednou pečeme asi 25 minut.

_______________________________________________________________________________________

TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

Na přípravu SALÁTU PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:                     

  • 500 g brambor odrůdy BELANA (nebo podobné)
  • 1/16 lt octa,  cibule, 3 jídelní lžíce oleje, pažitka, cukr, sůl, bílý pepř

Postup:  

Uvaříme ve slané vodě brambory ve slupce ca 20-25 min.  Nejlépe je vyzkoušet konzistenci pomocí vidličky. Teplé brambory oloupeme. Ještě „kouřící“ brambory pak nakrájíme na tenké plátky (ca 5mm). Salát pikantně ochutíme octovou zálivkou (k octu přidáme ca 1/8 lt vody), špetkou soli, bílým pepřem a nakrouhanou cibulí. Nakonec lehce pokapeme olejem. Podle chuti ozdobíme nasekanou pažitkou a můžeme též ještě přidat i pár kostiček špeku.

_______________________________________________________________________________________

BRAMBORY NA LIŠKÁCH

Na přípravu BRAMBOR PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:                 

  • 500 g brambor odrůdy ALLIANS (nebo podobné), 200 g čerstvých hub – lišek
  • 4 jarní cibulky, sůl, čerstvě namletý černý pepř, kuličky jalovce, olivový olej, trochu zelené petržílky

Postup:  

uvaříme brambory ve slupce ca 20 min.;  Mezitím pokrájíme cibulku a petržel na kousky. Očistíme lišky a rozdrtíme jalovec.

Slejeme uvařené brambory a před loupáním je necháme trochu vychladnout. Po oloupání je nakrájíme na hrubší kostičky. Pak rozpálíme na teflonové pánvi olej a přidáme nakrájené brambory a pomalu opékáme. Pak přidáme houby a vše ca 3 min. znovu opékáme.  Po chvilce přidáme ještě cibulku a vše dohromady zapékáme další 2 min. a osolíme, opepříme. Před podáváním ozdobíme pokrm nasekanou zelenou petržílkou.  Jak jednoduché a lahodné !

Navíc Vám brambory na liškách vydrží kvalitní až do příštího dne a to díky krásně žluté dužnině a stabilní konzistenci použité bramborové odrůdy.

________________________________________________________________________________________

BROKOLICOVÝ NÁKYP S BRAMBORAMI

Na přípravu NÁKYPU PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 500 g brambor odrůdy LAURA (nebo podobný varný typ) – pokud použijete odrůdu s červenou slupkou, je vhodné ji oloupat
  • 500 g brokolice
  • 300 g Tofu

2 cibule, ¼ lt mléka, 2 polévkové lžíce oleje, máslo na vytření formy, 0,1 lt vývaru, 60 g strouhaného sýra (ement. typu), 3 polévkové lžice strouhanky, sůl, pepř, muškátové koření

Postup:  

Omyjeme 500 g brambor, oloupeme je a nakrájíme na plátky;  současně omyjeme brokolici a rozlámeme ji na „keříčky“ a vložíme na 10 minut do slané vařící vody;  cibulku rozkrájíme na kolečka, podobně  si připravíme Tofu;  Rozpálíme olej a vmícháme připravenou cibuli a krátce opečeme i Tofu.  Troubu pak ohřejeme na 200 st. C a vymastíme pečící formu.  Brambory, brokolici a směs cibule s tofu opepříme a přidáme muškátové koření a to vše zarovnáme do formy, přelijeme mlékem a vývarem .  Nakonec posypeme strouhaným sýrem a strouhankou a následně zapečeme v troubě ca 30 minut.  Jako doplněk můžeme podávat nejlépe míchaný zeleninový salát.

_________________________________________________________________________________________

PEČENÉ BRAMBORY S MOZZARELLA OMÁČKOU

Na přípravu PEČENÝCH BRAMBOR PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:             

Na omáčku100 g mozzarella, 1/2 ks cibule, koření na americké brambory  1 – 2 lžičky, sušená petrželka 1 kelímek, zakysaná smetana podle potřeby, olivový olej na pečení

Přílohabrokolice, květák

Postup:

Brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme podélně na poloviny, poté na měsíčky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a polovinu si odložíme na omáčku. Květák a brokolici omyjeme, odřežeme tvrdý košťál a obojí zeleninu rozdělíme na růžičky.

Olivový olej použijeme na vymazání plechu. Troubu předehřejeme zhruba na 160 °C. Brambory rovnoměrně rozložíme na hlubší plech, posypeme celým kmínem, kořením na americké brambory a mírně ještě osolíme. Brambory pečeme asi 50 minut, v závěru přidáme cibuli a teplotu zvýšíme zhruba na 180 °C.

Během pečení brambor dáme do osolené vody vařit růžičky brokolice a květáku. Zeleninu uvaříme doměkka, scedíme a uchováme v teple. Připravíme si omáčku z mozzarelly, kterou nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme se zakysanou smetanou, okořeníme a přidáme druhou půlku cibule. Doplníme o sušenou petrželku.

Pečené brambory servírujeme s mozzarella omáčkou a růžičky vařené zeleniny. Brambory při podávání do omáčky namáčíme, stejně jako kousky květáku a brokolice..

________________________________________________________________________________________

BRAMBORÁKY

Na přípravu BRAMBORÁKŮ  pro 4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 1 kg syrových brambor , trochumléka, 1 větší vejce, 100 g hladké mouky, 150 g tuku, česnek, sůl, majoránkaPříloha – dle volby zelí, špenát, grilovaná zelenina apod.

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouháme, vodu vymačkáme, brambory osolíme, zalijeme mlékem, přidáme vejce, koření česnek a zamícháme trochu mouky a uhněteme těsto. Nabereme těsto a na pánvi s horkým tukem rozetřeme na placičky. Pečeme po obou stranách do zlatova. Můžeme pokládat na ubrousek , aby odkapal přebytečný tuk. Bramboráky můžeme též potírat povidly na sladko, nebo je využít jako přílohu. I samotné jsou výborné k pivu nebo vínu.

________________________________________________________________________________________

BRAMBOROVÉ PLACKY

Na přípravu BRAMBOROVÝCH PLACEK PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 600-800 g vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 30g másla, sůl, tuk na potření (máslo, sádlo)

Příloha – mléko, kyselo, špenát, grilovaná zelenina, se škvarky, na sladko s povidly

Postup:

Uvařené brambory nastrouháme na vál, přidáme mouku, vejce a sůl. Zpracujeme v těsto, ze kterého děláme tenké placky a v pánvi nebo na rozpálené plotýnce pečeme do zlatova. Po upečení potíráme tukem (máslo, sádlo). Těsto nikdy nepřipravujeme dopředu, je nutné ho zpracovávat ihned. Hotové placky mají opravdu široké variantní použití samotné i jako příloha.

_______________________________________________________________________________________

BRAMBOROVÉ LANGOŠE

Na přípravu BRAMBOROVÝCH LANGOŠŮ PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 250 g studených brambor uvařených ve slupce, 400 g hladké mouky, lžička soli, 1/2 kostičky droždí, lzička cukru, 1 dcl vlažného mléka, utřený česnek, sýr, kečup

Příloha – konzumují se samotné, možno též s čerstvou zeleninou

Postup:

Z droždí, cukru, trošky mouky a mléka uděláme kvásek. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, mouku, vzejitý kvásek a zbytek mléka a vypracujeme středně tuhé těsto a necháme kynout. Pak rozdělíme na bochánky a opět necháme kynout. Rozválené placky smažíme zprudka po obou stranách na oleji. Necháme okapat na ubrousku, potřeme utřeným česnekem smíchaným s vodou a zdobíme kečupem a strouhaným sýrem.

________________________________________________________________________________________

 PÁREK V BRAMBOROVÉM TĚSTĚ

Na přípravu PÁRKU V BRAMBOROVÉM TĚSTĚ PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 400 g vařených brambor ve slupce, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 4-8 párků (podle velikosti), 2-3 bílky, strouhanku, olej

Příloha – zelenina, čerstvý salát

Postup:

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na vál. Prisypeme polohrubou mouku, sůl a vejce. Všechny ingredience si zamícháme a vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme váleček, který nakrájíme na stejné kousky (podle velikosti párků) a do nich balíme parky, nakrájené asi na 5cm kousky a pořádně zabalíme. Namočíme je do rozšlehaných bílků, dále obalime ve strouhance a smažíme ze všech stran do zlatova. Můžeme smažit ihned – bez obalení.

_________________________________________________________________________________________

 VĚJÍŘOVÉ BRAMBORY

Na přípravu VĚJÍŘOVÝCH BRAMBOR PRO 4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 8 středně velkých brambor, 40 g másla (na vymazání formy), sůl, pepř, slanina, sýr

Příloha – zelený salát s octovou nebo jogurtovou zálivkou

Postup:

Oloupané a osušené brambory nařízneme dosti do hloubky ostrým nožem po celé délce ve vzdálenostech 3mm, le nepřekrajujeme je úplně. Nařezané brambory vložíme do máslem vymazané zapékací formy zářeny směrem nahoru, potvrch potřeme máslem, osolíme, opepříme. V horké troubě pečeme asi 40 minut do zlatova, přitom je občas znovu potřeme máslem ze dna formy. Před dopečením do zářezů vložíme slaninu střídavě s plátky sýra a dopečeme až se sýr a slanina zapečou.

_________________________________________________________________________________________

PLNĚNÉ BRAMBOROVÉ KROKETY

Na přípravu PLNĚNÝCH BRAMBOROVÝCH KROKET pro 4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 1 kg brambor, 400 g polohrubé mouky, 400 g mekkého salámu, 100 g plátkového sýra, 2 vejce, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalování

Příloha – slouží většinou jako příloha nebo je podáváme samostatně se zeleninou apod.

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a poté scedíme. Po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, sůl a vejce, vše smícháme a vypracujeme těsto. Z bramb. těsta vytvoříme 2 válečky, které rozkrájíme na větší špalíčky. Ty jednotlivě vyválíme na volné placičky. Na jednu polovinu placičky položíme kousek oloupané uzeniny a stejně velké množství sýra. Druhou polovinu placičky přeložíme a okraje spojíme tak, aby vznikla kroketa. Nejlépe je krokety ještě uválet mezi dlaněmi, aby byly opravdu kulaté. Nakonec je usmažíme na oleji do zlatova nebo pečeme v troubě.

_________________________________________________________________________________________

BRAMBOROVÉ ŘEZY  (na sladko)

Na přípravu BRAMBOROVÝCH ŘEZŮ pro  4 OSOBY budeme potřebovat:             

  • 200 g vařených brambor, 8 vajec, 300 g práškového cukru, 300 g jader vlašských ořechů, polévková lžice hrubé mouky, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

Na krém: 3 vejce, 150 g krystal. cukru, 250 g másla, 0,5 dl rumu

Příloha – nejlépe ke kávě nebo čaji

Postup:

Celé vejce utřeme s cukrem, přidáme namlete vlašské ořechy. 1 lžíci hrubé mouky smíchané s práškem do počIva a nastrouhané brambory. Vzniklé těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Po upečení jej rozkrojíme na 4 části, spojíme krémem – vždy 2+2, povrch a boky pomažeme zbylým krémem a posypeme mletými ořechy.

________________________________________________________________________________________

 VHODNÉ ODRŮDY K VAŘENÍ VÁM DOPORUČÍ KAŽDÝ DOBRÝ ZELINÁŘ NEBO PĚSTITEL

NEBO MŮŽETE KONTAKTOVAT

 NAŠE ODBORNÍKY NA MOBILNÍCH ČÍSLECH:

606 626 496  nebo  602 282 897

______________________________________________________________________________________

DOPORUČUJE:

EUROPLANT šlechtitelská spol. s r.o.

Lhotská 2221/32, 193 00  Praha 9

Tel.: 281923901, www.europlant.cz

______________________________________________________________________

… VAŘTE  Z (NAŠICH) BRAMBOR … A PAK JIŽ JEN  DOBROU CHUŤ!